Edremit İlçesi`ne bağlı Kızılkeçili Köyü`nde, beş kadının kurduğu Kadın Kültür ve Sanat Evi`nde ‘Yerel Kültür Köy Müzesi’ oluşturuldu. Fransa’dan emekli Emine Aysan, “Amacımız köyümüzün tarihine sahip çıkmak ve Yörük kültürümüzü yeni kuşaklara aktarmak olacaktır” dedi.
Edremit İlçesi`ne bağlı bölgenin en yeşil ve su zengini bölgesi ve turizm beldesi olan Kızılkeçili Köyü`nde, beş köylü kadınının tarihi ilkokul binasının boş kalıp yıkılmasına engel olmak amacı ile sahip çıkılarak yaşama geçirilen Kadın Kültür ve Sanat Evi`nde ‘Yerel Kültür Köy Müzesi’ oluşturuldu.
Kızılkeçili Köyünde yaşayan Emekli Hemşire Hülya Korkut, Kızılkeçili Köyü doğumlu Fransa’dan emekli Emine Aysan, Hatice Akçakoca, Tecriye Şentürk ve Süheyla Akçakoca adlı 5 köy kadınının girişimleri sonucu oluşturulan ‘Yerel Kültür Köy Müzesi’ne köydeki evlerden tarihi eşya ve evlerdeki tarihi belgeler, resimler ile kaplar, cam eşyaları toplayıp yerel müzede sergilenmeye başlandı.
KÖYDE, ‘YEREL KÜLTÜR KÖY MÜZESİ’ AÇILDI
Tüm Anadolu’da taşımalı eğitim nedeniyle boşaltılıp, yıkılmaya terk edilen okullarına sahip çıkan beş köylü kadını köylerde yıkılan tarihi okul binalarının aksine ilkokulunu “Kadın, Kültür ve Sanat Evi” haline getirip, okulun bir odasını da ‘Yerel Kültür Köy Müzesi’ olarak hizmete açtılar.
“Kızılkeçili kadınları mezun oldukları tarihi ilkokul binasının gönüllü bekçileri olduk. Şimdide Müzemize tarihi eserler toplamaya başladık. Köyümüzdeki tüm evlerden eski tarihi eşyaları müzemizde topluyoruz” diyen açıklayan Fransa’dan emekli Emine Aysan,“Hedefimiz öncelikle köyümüzü Türkiye’ye tanıtmaktır. Amacımız köyümüzün tarihine ve tarihi eserlerine sahip çıkmak ve Yörük kültürümüzü yeni kuşaklara aktarmak olacaktır” dedi.
Emine Aysan, Yerel kültürlerini gelecek nesillere tanımayı hedeflediklerini açıkladı.
KÖYDEKİ TARİHİ ESERLER MÜZEDE TOPLANIYOR
Kızılkeçili Köyünde 4 bin nüfuslu ve kuruluşu 1400’lü yıllara dayanan, 850 yıllık Anıt Çınar Ağacının da bulunduğu Kızılkeçili Köyünde yaşayan Emekli Hemşire Hülya Korkut, “Köyümüzdeki 850 yıllık Anıt Çınar Ağacına sahip çıkıyorsak, evlerimizde bulunan anneannelerimize ve dedelerimize ait tüm eski tarihi malzemeleri müzemizde topluyoruz. Daktilo ile yazılmış babamın bir şiiri yanı sıra Rum olan ve arkasında Rumca yazılı tercüme edemediğimiz fotoğraflara kadar birçok eşyayı müzemiz envanterine dahil ettik, etmeye de devam edeceğiz. Gelecek yıllarda zengin ve örnek bir Yerel Kültür Köy Müzesi olarak büyük ilgi göreceğini bekliyoruz” dedi. Enver DOLGUN-Edremit